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Notice of Performance to the Public

Q: What does statute require of districts?
A: Texas Education Code requires the following:

o TEC §39.361 requires districts to state whether one or more of its campuses have been
awarded a distinction designation or is currently rated Improvement Required and to provide an
explanation of the significance of the information.

o TEC §39.362 requires districts to post on the district website the current accreditation status and
accountability ratings, Texas Academic Performance Reports (TAPR), and School Report Cards
(SRC) as well as an explanation of the information by the 10th day of each school year.

o TEC §39.363 requires TEA to post the following by October 1 of each year:

o The performance rating assigned to each district and campus
o Each distinction designation awarded
o The financial accountability rating assigned to each district

Notice in Student Grade Report

Q: Do the campus accountability rating and distinction designations need to be printed on the
student’s report card?

A: This is a local decision. The law states that the first written notice of a student’s performance that a
school district gives during a school year must include this information. This could be achieved by
including an insert that shows the required information, such as the 2018 Accountability Report Card.

Q: The first report the campus sends home is not a report card but a status report. Does the
accountability information need to be provided at that time?

A: The statutory language is: “The first written notice of a student’s performance...” The district will
have to make the decision in relation to the content of the status report. The first report sent that
applies to all students and contains an evaluation of their academic performance in all subjects should
be used.

Q: Does TEA have a sample letter with a brief and clear explanation that we can use?

A: No, however a complete explanation of all aspects of the system is contained in the 2018
Accountability Manual, in other explanatory documents posted on the 2018 Accountability Rating
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System site, and on the Frequently Asked Questions site. Districts are also free to prepare their own
simplified explanatory materials.

Q: My district has submitted an appeal for the state accountability rating for my campus. Do | have to
include the 2018 accountability rating in the notification if there is a chance that it will be updated
following the appeals process?

A: The statute requires that districts provide the most recent performance rating in the notification. For
the 2018-19 school year, the 2018 state accountability rating released publicly on August 15, 2018, is
the most recent performance rating. The district can include the information that the rating has been
appealed in the notification. If the appeal is granted, the district may wish to provide a follow-up
notification.

Notice on District Web Site

Q: What specifically is "...the 10th day after the first day of instruction of each school year...?"

A: This is the 10th school day, or actual instructional day. It does not include weekends, holidays, or
other non-instructional days.

Q: | have the accountability ratings for this year which | can post, but the school report cards aren't
available yet. How can | post them?

A: Statute specifically requires that the district post "...the most recent campus report card..." on the
website. That means that you must post the 2016-17 TAPR and 2016—-17 SRC, if more current
reports are not yet available. The posting should be revised later in the year as more current
information becomes available. Districts are free to note the date of a posted report and the
approximate date of future revisions.

Q: Which reports need to be posted on our website at the beginning of the 2018-19 school year?
A: For 2018-19, districts must post

o the 2016-17 TAPR for the district,

o the 2016-17 SRC for each campus,

« the current accountability rating and distinction designations, as of August 15, 2018, for each
campus, and

» an explanation of the school accountability ratings such as the one page overview of the 2018
state accountability system.

The district should update its website with the 2017-18 TAPR and 2017-18 SRC as soon as they are
available, later in the fall.

Q: Will we need to update our website when the latest TAPR and SRC are finally posted and/or when
our rating changes due to a granted appeal?

A: TEC §39.305 and TEC §39.306 do not require that a district update its website with the latest
TAPR or SRC after the 10th instructional day of the year. However, districts are encouraged to do so,
especially if a rating has changed due to a granted appeal. In addition, there are other statutory
requirements that require each campus to disseminate the SRC to the “parent, guardian, conservator,
or other person having lawful control of each student at the campus.” Districts will receive detailed
instructions regarding the distribution requirements for the SRC when these reports are released in
December. Also, districts must follow TEA guidelines for publishing the TAPR when these reports are
released in December.
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Q: How exactly should districts post these reports?

A: Usually, districts save a PDF version of each report to the district server and make them available
through a link on the district website.

Q: How long must these items remain on our website?

A: As statute does not specify an expiration date, these items should follow local district policy for web
postings and should be updated annually with the release of new reports.
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